May 11, 2011

Internet - zegen of vloek?

We kunnen er niet meer om heen: internet hoort onlosmakelijk bij ons dagelijks leven. Eind 2009 beschikte 90% van de Nederlandse huishoudens over een internet aansluiting. (bron: Eurostat). In het voorjaar van 2010 kende Nederland 12 miljoen internetgebruikers in de leeftijd van 12 tot 75 jaar. (bron: CBS)

Voor ons is het een bron van sociaal contact, informatie, vermaak, vrijheid van plaatsgebondenheid en nog veel meer. Internet heeft fysieke grenzen doen vervliegen en de grenzen van de fantasie opgerekt. Papierloos vergaderen is, zeker met de komst van de iPad en andere tablets, heel eenvoudig geworden.

Als coach en counselor biedt internet mij de mogelijkheid om met cliƫnten te werken zonder dat ze naar mij toe hoeven te komen. Ik bied coaching en counseling aan per email, chat en Skype. Daarin ben ik zeker geen pionier. Bekende inspiratiebronnen voor mij zijn ChatCoach en Mirjam Windrich. En, hoe paradoxaal het ook klinkt, e-coaching en -counseling is alles behalve afstandelijk.

Er zit echter een schaduwzijde aan internetgebruik. Cybercriminaliteit neemt schrikbarend toe. Onzorgvuldig gebruik kan eiden tot ernstige inbreuken in privacy. De overweldigende hoeveelheid informatie in de anarchistische 2.0 wereld is heel lastig om te doseren en filteren.
En internet verslaving is een erkend probleem geworden. Eenzaamheid, behoefte aan aandacht, behoefte aan prikkels of afleiding kunnen allemaal leiden tot een situatie waarin de computer aangaat zodra we thuiskomen en pas uitgaat als we gaan slapen (en soms dan niet eens).

Kunnen wij leren met deze onbegrensde mogelijkheden om te gaan zodat ons levens erdoor worden verrijkt in plaats van verarmd? Wisdom 2.0, een beweging van mensen uit de technologische, spirituele en wetenschappelijke wereld, probeert dit vraagstuk te beantwoorden. Ik ben ervan overtuigd dat dit zowel mogelijk als noodzakelijk is.